De Eurocommissaris voor Milieu, Virginijus Sinkevicius had slecht nieuws voor de Ierse landbouwsector op het gebied van de stikstofderogatie. Vanaf 2024 is er ook voor Ierse agrariërs geen flexibiliteit meer ten opzichte van vastgestelde normen op het gebied van stikstof, maakte de Eurocommissaris bekend.
Boeren die gebruik maakten van de derogatie zullen mest moeten afvoeren als ze hetzelfde aantal dieren willen blijven houden op dezelfde hoeveelheid land. De Europese Commissie heeft berekend dat de derogatie van 250 kilo naar 220 kilo een vermindering is van 12 procent, terwijl de dieren drie maanden (25 procent) binnen verblijven. In dit scenario moeten boeren die gevolgen van de verandering ondervinden tot de helft van hun drijfmest in de winter afvoeren.
Er is geen vertraagde ingang van de nieuwe stikstoflimiet voor het grootste gedeelte van het land. Sinkevicius gaf wel aan dat hij de maatregelen die de sector al neemt, waaronder het budget van de overheid voor drijfmestopslagvoorziening, waardeert. Dit zou moeten helpen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Eurocommissaris Sinkevicius sprak onder andere met vertegenwoordigers van boeren, zuivelverwerkers, Teagasc, milieuactivisten en politici. Ook ontmoette hij premier Leo Varadkar en Minister McConalogue van landbouw die meldde dat de Commissaris in september al duidelijk had aangegeven dat het niet mogelijk is om de regulatie te veranderen.
Aanlooptijd
Op de vraag of de aanlooptijd vanaf de aankondiging van de nieuwe limiet van 220 kg deze zomer, tot de invoering per 1 januari aanstaande, te kort was, antwoordde de commissaris: “We hebben de afgelopen maanden een zeer intensieve discussie gevoerd, maar voordat de derogatie werd verleend in april 2022, waren er al gesprekken gaande tussen de Commissie en Ierland. Het heeft dus wat tijd gekost.”
Sinkevicius kwam tot de conclusie dat Ierland de tijd niet had gebruikt om boeren voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van de tussentijdse evaluatie van de derogatie. De Eurocommissaris probeerde de consequenties voor de Ierse boerderijen te minimaliseren. We moeten heel specifiek zijn, we hebben het over de hotspots waar de waterkwaliteit slecht is,” zei hij. “Ik denk dat er een uitweg is – de Commissie heeft nooit gezegd dat deze derogatie zou leiden tot het ruimen van dieren.”
Bron: Irish Farmers Journal