Onderzoek toont aan dat melkveehouders in de VS koeien waarbij een lichte vorm van mastitis is gediagnosticeerd, te intensief met antibiotica behandelen met als gevolg hogere aan de ziekte gerelateerde kosten en melkproductieverlies.
Onderzoekster Pamela Ruegg, professor binnen het departement klinische wetenschap bij grote dieren en verbonden aan de David J. Ellis-leerstoel voor antimicrobiële resistentie, schat in dat de directe behandelingskosten met 56,20 dollar per geval van lichte mastitis verlaagd kunnen worden, als niet langer dan minimaal op het etiket voorgeschreven wordt behandeld. De kosten van mastitisgevallen zijn in de Verenigde Staten opgelopen tot 110 dollar per koe per jaar en blijven stijgen.
Dumpmelk tot 80 procent van kosten
De recente studie van Pamela Ruegg is gepubliceerd in Journal of Dairy Science. De studie analyseerde lichte gevallen van klinische mastitis onder 50.000 koeien op 37 commerciële melkveebedrijven in de staat Wisconsin. Uit haar bevindingen blijkt dat minstens 53 procent en potentieel zelfs 80 procent van de totale directe kosten bij een geval van lichte mastitis voor rekening komt van de dumpmelk vanwege de antibiotische behandeling.
Ruegg benadrukt dat het probleem mastitis even groot blijft binnen de zuivelindustrie. “Het aantal koeien met klinische mastitis daalt niet. Op z’n best is het stabiel en op z’n slechtst stijgt het aantal gevallen zelfs. Waarschijnlijk door omgevingskiemen die trendmatig zwaardere ontstekingsreacties laten zien.”
De financiële gevolgen van een uierontsteking blijven toenemen. Alleen al door de productiestijging per koe, kost een behandeling nu 40 procent meer dan dat deze 40 jaar terug kostte. Omdat behandelprotocollen uiteenlopen van één dag tot maximaal acht dagen, behandelen melkveehouders vaak vijf dagen op basis van zichtbare afwijkingen in de melk. Ruegg benadrukt echter dat de veranderingen van de melksecretie voortkomen uit de ontsteking en niet perse iets zeggen over de aanwezigheid van bacteriën of over het terugkeren van een ontsteking.
Bron: Edairy News, Cloe Desirée Juarez, Vet Candy