Markt

Iets meer melk geproduceerd in eerste vijf maanden 2023

De Nederlandse melkaanvoer heeft zich sinds juni vorig jaar sterk hersteld. Dat meldt ZuivelNL. Wel lijkt het tempo van stijging af te vlakken, in mei kwam de groei net onder 2 procent uit. De melkprijzen zijn in het eerste halfjaar van 2023 met forse stappen naar beneden gegaan, waardoor de groei van de melkaanvoer steeds meer wordt gedempt. Het niveau in de eerste vijf maanden van 2023 lag 3,4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2022.

De EU-melkaanvoer nam in april met 0,7 procent toe. Sinds februari ligt het groeitempo onder de 1 procent. Het beeld binnen de EU blijft wisselen. Enerzijds is er een stijging in Noordwest Europa (België, Duitsland en Nederland). Anderzijds zorgde de droogte in Zuid-Europa (vooral in Frankrijk en Italië) voor dalende volumes. Ook Ierland realiseerde in maart en april een afname. Per saldo steeg de EU melkaanvoer in de periode tot en met april 2023 met 0,7 procent.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen toonde ook in april een wisselend beeld. De VS realiseerde weer een bescheiden groei (+0,6 procent). Nieuw-Zeeland liet juist een forse toename zien (+6,7 procent). Argentinië zag het volume met 1,8 procent toenemen. Australië vervolgde de dalende tendens (-1,7 procent), hoewel het tempo van afname minder wordt. Uruguay noteerde een lichte daling (-0,6 procent). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode tot en met april 2023 per saldo 0,8 procent hoger (0,87 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode in 2022. Toen was overigens sprake van een daling, zodat de huidige groei volgens ZuivelNL feitelijk gezien kan worden als gedeeltelijk herstel.

De zuivelmarkt veerde in mei en begin juni wat op na de daling in maart en april. Daarna kwam de markt weer enigszins onder druk te staan, wat met name het gevolg was van een tegenvallende vraag. Op de botermarkt hebben een gebrek aan koopbelangstelling, grote voorraden en beperkte opslagcapaciteit sinds de tweede helft van juni geleid tot lagere prijzen. Ook bij mager melkpoeder neemt de druk op de prijzen toe. Ruime voorraden en minder vraag zorgen voor een negatief sentiment. Kopers nemen momenteel alleen het hoogst noodzakelijke af en wachten in een inmiddels dalende markt rustig af. Zowel op de interne markt als de wereldmarkt blijft de vraag zwak.

Bron: ZuivelNL

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?