Fokkerij

Nieuw gendefect bij Holstein-kalveren ontdekt

Zwakker Holstein-kalveren die enkele dagen na de geboorte nog niet kunnen staan, maar verder gezond zijn. Een team van onderzoekers van universiteiten, het landbouwministerie van de VS (USDA) en meerdere fokkerijorganisaties wilde de oorzaak van dit fenomeen achterhalen. In de zoektocht is een nieuw gendefect bij kalveren geïdentificeerd: Calf Recumbency. Vertaald betekent dit ‘ligpositie’ of liggende kalveren’.

De onderzoekers vergeleken de genotypen van 18 zieke kalveren met die van 26 gezonde dieren. Daarbij konden ze op chromosoom 16 het haplotype, respectievelijk het DNA-segment identificeren dat verantwoordelijk is voor Recumbency. Wat bleek, is dat de zieke dieren het gen homozygoot geërfd hebben. Onderzoeken van Dr. Chad Dechow van de Penn State University toonden bovendien aan dat de meeste onderzochten kalveren met dit defect niet ouder dan zes weken worden.

Op dit moment werken de onderzoekers gezamenlijk aan een haplotype-gebaseerde test te ontwikkelen om dieren die gegenotypeert worden op het genetische defect te kunnen testen.

Tekst: Katrin Hilbk-Kortenbruck en Wiebke Simon

Bron: Dairy Herd Management

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?