Fokkerij

Verenigde Staten: beef-on-dairy verdrijft Holstein-stieren uit feedlots

Met stijgende vraag naar rundvlees kiezen steeds meer melkveehouders in de VS om de genetisch minder goede koeien te insemineren met sperma van een vleesras. In de laatste jaren is er duidelijk minder sperma van Holstein-stieren verkocht en is die van vleesrassen door het dak gegaan.

Volgens emeritusprofessor Larry Corah van de Kansas State University is de dramatisch snelle omslag naar beef-on-dairy zo snel gegaan in de laatste vijf jaar, dat kruislingen nu 70 procent van de Holstein-stieren in de feedlots hebben vervangen. Dat is enerzijds te wijden aan de keuzes die melkveehouders maken nu gesekst Holstein-sperma tot de mogelijkheden behoort en anderzijds aan het feit dat enkele grote vleesverwerkers hebben besloten geen Holstein-stieren meer af te nemen, wat de prijs ervoor heeft doen dalen. Melkveehouders kunnen kruislingkalveren voor tot 250 dollar verkopen, dat is vier tot zesmaal meer dan wat voor Holstein-kalveren betaald wordt en maakt de afzet van kalveren weer een beetje lucratief. Een afgemeste kruisling (250 kg) brengt per ‘hundredweight’, circa 45 kg, 12 tot 15 dollar minder op dan een zuiver vleeskalf. Een afgemest Holstein-kalf brengt per hundredweight 40 dollar minder op dan een kruisling.

Het perspectief van een vleesverwerker

Kim Herinckx is vicepresident voedselveiligheid en kwaliteit bij One World Beef, de grootste kalverslachterij van Californië. Het bedrijf is gespecialiseerd in graangevoerde Holstein-kalveren, Wagyu-runderen en neemt ook kruislingen af. Het is de één na grootste exporteur naar Japan, Chili en China. “Een probleem dat we zien bij kruislingen”, zegt Herinckx, “is dat traditionele feedlots aan de gang gaan met kruislingen, maar ze voeren als vleesrassen. Maar zo simpel werkt dat niet.” Ook voor melkveehouders heeft Herinckx een advies: “als je een goede prijs wil voor je bijproducten, behandel ze dan niet als bijproducten.” Een goede relatie tussen melkveehouder, afmester en slachterij, kan bijdragen aan goed uitgangsmateriaal voor de afmester.

Bron: Dairy Herd – Foto: Hippopx

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?