Management

Immunoglobuline G in koe melk heeft interactie met menselijke afweercel

Immunoloog Mojtaba Porbahaie ontdekte dat het immunoglobuline-eiwit uit koemelk, IgG (immunoglobuline G) een afweerondersteunende reactie kan opwekken.

Mojtaba Porbahaie, WUR-onderzoeker binnen de leerstelgroep celbiologie en immunologie, bekeek of IgG, de immunoglobuline van koemelk, interactie heeft met menselijke afweercellen om een sterkere immuunrespons uit te lokken.

Studieresultaat

Formules op basis van koemelk zijn een goede vervanging omdat ze qua samenstelling relatief veel lijken op menselijke melk. Bovendien bevatten ze door strikte regulering de juiste hoeveelheden voedingsstoffen. Ook bevat melk eiwitten die de immuunrespons van pasgeborenen ondersteunen. Tot deze eiwitten behoren de Y-vormige immunoglobulinen (Ig).

Niet alle pasgeborenen kunnen moedermelk krijgen. Voor baby’s die geen borstvoeding kunnen krijgen, zijn formules op basis van koemelk dus een goed alternatief.

Antigenen en IgG binden aan menselijke afweercellen

Immunoglobulinen en antigenen vormen bolvormige immuuncomplexen die zich binden aan de receptoren van afweercellen om een sterkere immuunrespons op te wekken dan de losse antigenen. Porbahaie ontdekte dat de immuuncomplexen van antigenen en IgG uit koemelk zich in vitro goed binden aan de receptoren van menselijke afweercellen. Het IgG zou dus een immuunrespons kunnen uitlokken.

Bij gezonde personen geen effect

Bij gezonde proefpersonen veranderde een dieetinterventie met wei-eiwit echter niets aan de immuunrespons op een experimentele infectie met een hoge dosis Escherichia coli. “Het immuunsysteem van gezonde mensen heeft gewoonlijk geen extra ondersteuning nodig, dus het is niet verrassend dat we geen duidelijk effect vonden”, verklaart de onderzoekster. Een test op de risicogroep (jonge kinderen, ouderen, of mensen met immuunziekten) is ethisch niet toegestaan.

Boerderijkinderen

Epidemiologische studies bij pasgeboren kinderen op boerderijen die verse koemelk dronken, toonden aan dat zij minder kans hadden op astma en allergieën, alsook dat het effect aanhield tot op latere leeftijd. Hoewel ook de boerderijomgeving daaraan kan bijdragen, wijst dit mogelijk op de voordelen van verse melk.

IgG gaat verloren door verhitting

Consumptiemelk uit het winkelschap is verhit om ziekteverwekkers te doden. Daardoor kunnen de voordelen van stoffen als IgG verloren gaan. Porbahaie zegt over verhitting het volgende: “Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen die bacteriën doden, maar de bioactieve stoffen behouden. Alsook naar verrijking van de melk met bioactieve stoffen na verhitting.”

Bron: Resource, Stijn Schreven

Foto: Beeki, CC0, via Wikimedia Commons

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?