De melkproductie in Nederland is in 2021 met 2,5 procent gedaald. Dat meldt ZuivelNL. Het totale volume kwam uit op 13,84 miljard kg.
Volgens de ketenorganisatie van de zuivelsector is een belangrijke reden voor de daling van de melkproductie onder meer de tegenvallende kwaliteit van ruwvoer. Daarnaast hebben hoge energie- en voerprijzen en de onzekerheid omtrent het stikstofdossier invloed gehad op de productie. Door hoge voerprijzen hebben Nederlandse melkveehouders minder krachtvoer gebruikt, waardoor er minder geproduceerd is en de gehaltes lager waren.
De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2021 ongeveer 14,3 miljard kg melk, ruim 2 procent minder dan in 2020. Meer dan de helft daarvan was bestemd voor de kaasproductie. Deze nam met bijna 2 procent af tot een volume van 955 duizend ton.
De totale Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel nam in 2021 met bijna 9 procent toe, uitkomend op een niveau van 8,2 miljard euro. Dit was niet alleen het resultaat van de fors hogere marktprijzen van zuivel, maar ook bij bijna alle producten van herstel van het volume na het eerste coronajaar. (ZuivelNL)