Volgens een bericht op de website Dairy News lopen zo’n 300 Nieuw-Zeelandse melkveehouders geld mis. Ze verkochten dieren voor de export naar China, maar de boot die de koeien vervoert kan pas eind mei weer varen.
Die dieren zijn inmiddels bij de Nieuw-Zeelandse melkveehouders opgehaald en verzameld op een bedrijf in Tokoroa waar ze in quarantaine verblijven. Echter kan transport naar China niet plaatsvinden, doordat rederij Al Kuwait, die door vee-exporteur Genetic Development Exports uit Hamilton (NZ) is ingeschakeld het schip op het droge heeft liggen voor de reparatie van een propeller. Deze operatie duurt ook weer langer dan gepland, door vertragingen in het vrachtschema, onderdelenschaarste en personeelstekort door corona.
Geen ander schip beschikbaar
Het schip kan niet eerder dan eind mei de koeien laden. Een ander schip inhuren, zou een gecompliceerde zaak zijn, omdat er wereldwijd slechts vier schepen bestaan die 12.000 runderen ineens kunnen vervoeren. De exporteur heeft de gecontacteerde veehouders laten weten de in totaal 12.000 koeien derhalve niet te kunnen verschepen en gedwongen te zijn het vee lokaal te verkopen of te retourneren naar de verkoper. De verkoper moet dan echter zelf de transportkosten betalen. Lokaal verkopen betekent dat de dieren tot 350 dollar minder opbrengen. Al met al lopen de 300 melkveebedrijven dus tonnen mis. Volgens de nieuwszender Rural News wachten ook veetransporteurs en –handelaren die in opdracht van Genetic Development dieren hebben ingekocht en getransporteerd, op geld.
De operationele directeur van Genetic Development, Dave Hayman, vertelt dat de Chinese kopers die de dieren kochten, ze niet ontvangen en derhalve ook de rekening niet betalen. Het gevolg is dat het bedrijf nu kampt met grote economische problemen. Hayman hoopt in de lokale verkoop 850 tot 900 dollar per dier te beuren in plaats van 750, wat het gat iets verkleint. Hayman zegt een schadeclaim bij de transporteur in te dienen en deze bij succes met de betroffen melkveehouders te delen.
Bron: Dairy News
Foto: Bahnfrend, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons