De redactie van Elite bekeek attributen voor in het kalverhok met het oog op attractiviteit, dagelijkse bruikbaarheid en hygiëne. De drie ‘kalverspeeltjes’ in dit artikel zijn met het oog op deze drie aspecten het meest interessant.
Wegens de voordelen voor het welbevinden voor de dieren en diermonitoring, kiezen steeds meer melkveehouders voor materialen of ‘kalverspeeltjes’ in de kalverafdelingen om de dieren bezig te houden. Welk ‘speelgoed’ kalveren vooral attractief vinden en geschikt is voor gebruik in de dagelijkse praktijk, heeft een groep melkveehouders getest in het kader van Duitse projecten waarin onderzoek en praktijk samen optrekken.
Hangende ruwvoerdispenser: attractief, maar kost tijd
Als het gaat om langdurende attractiviteit voor de kalveren, veranderlijkheid, hygiene en duurzaamheid komt een aan een ketting of touw hangende ruwvoerdispenser het best uit de bus. Qua werk dat je ermee hebt is het nadeel van deze dispensers dat je ze om de paar dagen moet hervullen. Een ruwvoerdispenser kost in de aanschaf zo’n 100 euro.
Takken van naaldbomen: zeer interessant voor de kalveren en goedkoop
Ook takken van naaldbomen zijn voor kalveren erg attractief en veranderlijk. Let er daarbij op dat niet-giftige en onbehandelde takken gebruikt worden, bijvoorbeeld van de spar en zilverspar. Je kunt de takken ophangen of aan de scheidingswanden bevestigen met een touw. De kalveren kragen er graag op en schuren zich aan de takken. De takken gaan maar beperkt mee en praktisch is het alleen uitvoerbaar als je snel en makkelijk aan gekapte naaldbomen kunt komen.
Kalverborstel: spannend, duur, weinig werk
Als je een attribuut in het kalverhok wil dat lang meegaat, weinig tijd kost en voor de kalveren toch zeer attractief is, dan kom je uit bij een hangende kalverborstel. De aanschafkosten zijn echter het hoogst. Een mechanische zwenkend hangende kalverborstel kost tussen 300 en 400 euro, een elektrische tussen 800 en 1.000 euro. Als je zo’n kalverborstel hebt hangen, moet er bij mechanisch opstrooien op worden gelet dat de borstel niet vol raakt met stro dat zich erin wikkelt.
Tekst: Katrin Berkemeier – Foto’s: BLE