De temperatuur van de melk en de doorstroomsnelheid van de speen hebben geen effect op de gezondheid van de kalveren volgens onderzoek uit Noorwegen.
Is de slokdarmreflex verstoord, dan kunnen wezenlijke hoeveelheden vloeistof de pens invloeien in plaats van de lebmaag in. Wetenschappers van de universiteit in Oslo hebben recent onderzocht hoe verschillen in de melktemperatuur en de zuigsnelheid effect hadden op de gezondheid van 15 kalveren.
De Noorse onderzoekers voerden de kalveren in de leeftijd van één tot vier weken driemaal daags telkens twee liter volle melk. Een deel van de speenemmers had spenen met openingen van twee millimeter (doorstroming 1,5 liter per minuut). De andere spenen hadden een opening van 19 millimeter (doorstroming 3,2 liter per minuut).
Om de weg van de melk in het lichaam te kunnen volgen, werd het contrastmiddel bariumsulfaat gebruikt. De melk werd gevoerd op een temperatuur van 23, 13 of graden Celsius. Voor, tijdens en na het drinken werden de kalveren geröntgend en gecontroleerd op buikpijn en andere malaisevormen. Ook de mestconsistentie werd onderzocht.
Resultaat: Geen melk in pens
Bij geen van de kalveren in het onderzoek kwam de melk in de pens terecht, onafhankelijk van de melktemperatuur en de grootte van het gaatje in de speen. Bij de spenen met een groter gat dronken de kalveren hun hoeveelheid melk in 111 seconden, bij het kleinere gat in 160 seconden. Gedurende de onderzoeksperiode kwam al met al alleen lichte diarree voor. Om te onthouden: Ook koude melk kan aan kalveren gevoerd worden, zonder dat het de pens inloopt. Zodoende kan ook aangezuurde melk ad-libitum worden aangeboden.
Tekst: Theresa Hagemann – Foto: Katrin Berkemeier – Bron: Ellingsen-Dalskau et al., 2020