Het EMB (European Milk Board) looft de opname van nieuwe crisisinstrumenten in het onderhandelingspakket van het Europese Parlement voor de hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid.
De volgende bepalingen voor gemeenschappelijke marktstructurering, één van de drie GLB-verordeningen, stemmen het EMB positief:
- De mogelijkheid voor vrijwillige reductie van de melkproductie in crisissituaties
- Een mogelijk plafond voor de melkproductie als een productie-reductieprogramma wordt gevoerd
- De implementatie van een mechanisme voor ‘early warning’
- Het implementeren van een monitorings- en managementsysteem
De vertegenwoordigers van het EMB betreuren daarentegen dat het voorstel voor een korting op basis van de geleverde melk in crisisperioden niet is aangenomen in de stemming.
Over de contractuele verhoudingen binnen de zuivelsector heeft het Europese Parlement met betrekking tot de prijzen die in de contracten zijn vastgelegd, gewezen op de noodzakelijkheid te oriënteren aan de productiekosten. Doordat het de lidstaten van de EU vrij staat het gebruik van de contracten al of niet te verplichten, leveren ze voor de zuivelsector binnen de EU geen noemenswaardige verbeteringen op volgens de prognose van het EMB.
Daar komt nog bij dat het wijzigingsverzoek om het bundelingniveau voor melkhoeveelheden van de producentenorganisaties van 3,5 naar 7,5 procent te verhogen, is geweigerd. Volgens het EMB had dit het de melkproducenten mogelijk gemaakt op gelijk speelveld met de melkverwerkers te handelen.
Bron: AgE