De Van Leeuwen Dairy Group doet zijn melkveebedrijven waarop traditioneel wordt gemolken in de verkoop. Aad en Wilma van Leeuwen willen zich volledig richten op de drie bedrijven waarop wordt gemolken met melkrobots.
De Van Leeuwen Groep heeft in Nieuw-Zeeland meerdere bedrijfslocaties voor melkkoeien. In totaal worden circa 12.000 koeien gemolken. Ook past Van Leeuwen het in Nieuw-Zeeland zeldzame robotmelken toe op drie bedrijfslocaties. Ze zouden de grootste robotstal ter wereld hebben. De stal die werd gebouwd in 2014 meet 193 maal 67 meter en huisvest 1.500 koeien die door 24 robots gemolken worden. Zes traditionele Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven en drie ‘dairy support blocks’ van Van Leeuwen gaan de verkoop in.
Ruim 3.500 hectare
De Van Leeuwen Groep verkoopt in totaal negen bedrijven in South Canterbury met in totaal 3.509 hectare grond, beregeningsrechten en een leveringscontract met Oceania Dairy. South Canterbury is het noordoostelijke deel van het Zuidereiland. Volgens Van Leeuwen passen de zes dairies en drie support blocks niet meer in de strategie van de groep. Op support blocks wordt overwegend ruwvoer voor het winterseizoen geteeld. De zes dairies op de ruim 3.500 hectare produceren samen 1,84 miljoen kg vet en eiwit. Dat is omgerekend naar standaardmelk ruim 26 miljoen kg.
Melken in stal rendabeler en duurzamer
Van Leeuwen wil zich richten op het melken van koeien volgens het bedrijfssysteem van automatisch melken. Daarmee denkt het beter te kunnen voldoen aan de verwachtingen met betrekking tot duurzaamheid en aan klimaatregels. “We moeten het bedrijf zo positioneren dat we in de toekomt winstgevend blijven,
Mycoplasma bovis in 2017
In 2017 werd bij één van de bedrijven van Van Leeuwen in South Canterbury Mycoplasma bovis vastgesteld. Naderhand bleek een ander bedrijf de bron, van daaruit werd de bacterie naar honderden bedrijven in Nieuw-Zeeland verspreid. De bedrijven die te koop staan zijn inmiddels alweer anderhalf jaar vrij van M. bovis.
De bedrijven die in de verkoop gaan worden allemaal gerund door rechtstreeks aangestelde bedrijfsleiders en personeel of door share milkers of contract milkers. Op elk van de zes bedrijven wordt gemolken volgens het traditionele Nieuw-Zeelandse systeem zonder stal en met seizoensmatig afkalvingspatroon. De verwachting is dat vooral grote investeerders interesse zullen tonen in de bedrijven. Overname is mogelijk via directe aankoop, maar ook via lange termijn ‘leaseback’.
Bron: The Bullvine, Stuff.co.nz – Foto: John Bisset/Stuff