De Nederlandse import van stierkalveren uit Ierland zet ook de Duitse kalverprijs onder druk.
Duitsland was en is de belangrijkste leverancier van geïmporteerde kalveren voor de mesterij in Nederland. Het moet echter wel een steeds groter stuk van de taart afstaan aan de Ierse export.
56 euro voor en zwartbont stierkalf, de actuele prijs in Duitsland. In Nederland zijn kalveren 10 tot 20 euro meer waard, maar daarmee ook niet duur. Voor vrouwelijke kalveren worden door Duitse handelaren tegenwoordig wel eens ophaalkosten van de kalverprijs afgetrokken.
Nederland is in principe de belangrijkste markt voor Duitse kalveren die de mesterij in gaan. In april werden in Nederland voor het eerst meer dan een miljoen mestkalveren geteld. Bedrijven in Nederland zijn enkele weken blijven leegstaan om de markt te stabiliseren. De 9.000 tot 10.000 kalveren die gemiddeld per week vanuit Duitsland naar Nederland komen, moesten deze weken dus elders worden afgezet.
Hoogtij door Ierse afkalfpiek
In Nederland en Duitsland is het aantal melkkoeien en daarmee het aantal kalveren de laatste jaren teruggelopen. In Ierland daarentegen expandeert de melkveehouderij en daarmee het aantal koeien. In 2018 groeide het aantal melkkoeien met 3,7 procent tot 1,2 miljoen stuks. Door de seizoensmatige afkalfpatronen ontstaat er in het voorjaar ook nog eens een piek. Ierse stierkalveren worden steeds vaker in Nederland afgezet. Tijdens de laatste afkalfpiek in maart werden per week maar liefst 8.300 Ierse kalveren naar Nederland geëxporteerd. Tijdens de piek van 2018 waren dat nog 4.600 kalveren per week. In 2017 en 2016 ging het om 4.200, respectievelijk 3.400 kalveren.
Geïmporteerd rundvlees ook prijsverlagend
Niet alleen de Ierse kalveren zitten de kalverprijzen in Duitsland dwars. Ook het toenemende aanbod van kruislingkalveren drukt de prijzen voor HF-kalveren. Anderzijds lijdt ook de prijs voor kruislingkalveren zelf onder de Ierse import in Nederland. Daar bovenop komen nog de beperkingen voor rundveetransport vanwege het voor Duitsland dreigende blauwtongvirus. Om kalveren te exporteren moet eerst bloedonderzoek gedaan worden. De Duitse rundvleesproducenten ondervinden bovendien veel concurrentie van buitenlands rundvlees, onder meer uit de VS, Australië, Ierland en Patagonië.
Tekst: Katrin Berkemeier en Wilbert Beerling
Bronnen: RVO, Wochenblatt für Landwirtschaft und Landleben (36/2019), Dr. Frank Greshake (Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen), eigen onderzoek