De berekende melkprijs die de grote Europese zuivelondernemingen in januari betaalden was 33,85 euro per 100 kg standaardmelk. In december 2018 lag deze prijs 0,43 euro hoger en in januari 2018 lag deze prijs 1,68 euro hoger, ofwel 4,7 procent.
Bij de meeste zuivelondernemingen in de Europese melkprijsvergelijking daalde de melkprijs in januari. Alleen bij het Finse Valio en de Franse ondernemingen met uitzondering van Lactalis was er sprake van prijsstijging. In Ierland en bij het Italiaanse Granarolo bleven de prijzen in januari gelijk ten opzichte van december. Voorspellingen voor de komende maanden blijken lastig. In de rest van het eerste kwartaal kondigt Arla geen veranderingen aan en FrieslandCampina een verhoging van 20 cent per 100 kg in februari. Beide verlaagden wel in januari. Ook in Frankrijk lijken de prijzen stabiel te blijven. DMK en Dairy Crest hebben voor februari verlagingen aangekondigd.
A-prijs Emmi 16 maanden ongewijzigd
Buiten de EU heft Fonterra de melkprijsverwachting met omgerekend 90 eurocent per 100 kg standaardmelk verhoogd. De melkveehouders die leveren aan het Zwitserse Emmi beurden gemiddeld 60 cent meer per 100 kg in januari. Echter is de A-prijs van Emmi niet meer veranderd sinds oktober 2017. De fluctuaties komen voort uit veranderingen in de B-prijs. De omgerekende A-prijs is 55,47 euro per 100 kg.
Wereldwijd minder groei
De melkplas van de EU krimpt sinds september 2018. Naast Nederland tonen ook Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk krimp. In Ierland is overigens sprake van opmerkelijk veel groei, inmiddels is de Ierse melkplas een kwart groter. Ook buiten de EU is er sprake van stagnatie. In Nieuw-Zeeland groeide de productie met 2,3 procent, in de VS met o,5 procent wat minder is dan het gemiddelde. Door de droogte werd in Australië in heel 2018 echter twee procent minder melk geleverd. De hoeveelheid melk die door de belangrijkste zuivel exporterende regio’s werd gemolken groeide in 2018 met een procent en dat is minder groei dan in het jaar ervoor. Het betreft dan overigens nog zo’n drie miljoen ton melk.
Elite-melkprijsvergelijking
In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.