Management | Markt

Arla wil eind 2019 volledig GMO-vrij zijn

Arla zal in de toekomst alleen nog maar zuivel verkopen die van koeien komt die volledig GMO-vrij worden gevoerd. Alle melkveehouders in centraal Europa die aan Arla leveren, moeten eind 2019 zijn overgegaan op rantsoenen zonder genetische gemanipuleerde bestanddelen.

De top van zuivelcoöperatie Arla heeft besloten toekomstig alleen nog maar melk in te nemen van melkveehouders die GMO-vrij voeren. Dat deelde de onderneming gisteren (23 oktober 2018) mee. Deze maatregel geldt voor alle Arla-leveranciers in centraal Europa, dus Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Hiermee is Arla de eerste zuivelcoöperatie die deze stap zet in meerdere landen tegelijk.

Alle melkveehouders die aan Arla leveren en willen blijven leveren, moeten eind 2019 zijn overgegaan op GMO-vrije voeding. Dat betekent doorgaans dat sojaschroot en korrelmais uit het rantsoen en/of de krachtvoeders verdwijnen. Arla-melkveehouders die niet mee willen doen zullen een andere afnemer moeten zoeken. Arla betaalt een toeslag van een cent extra voor een kg GMO-vrije melk. Deze opslag krijgen de melkveehouders zodra de omschakelingsfase ingaan.

11.200 melkveehouders

Arla laat weten met deze strategie aan de veranderende wensen van de handel en de consument tegemoet te komen. Duitsland is een voorloper als het gaat om het uitbannen van GMO’s, maar ook in andere landen zou de interesse groeien. Na de omschakeling in centraal Europa, zal Arla zes miljard kg GMO-vrije melk innemen die wordt geproduceerd door 11.200 melkveehouders in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden.

Tekst: Katrin Berkemeier – Bron: Arla Foods

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?