Niet alleen in Nederland hebben we last van een neerslagtekort. Australië lijdt onder de zwaarste droogte in meer dan 100 jaar. Hoewel op het vijfde continent de winter aanstaande is, wil het er simpelweg niet regenen. Het Australische melkveebestand zou kunnen krimpen tot een historische laag niveau.
Het land doorstaat momenteel de droogste herfst en winter sinds 1902 volgens het Australische Meteorologische Bureau (BoM). In de periode tussen 1 april en 6 augustus werd op een groot deel van het continent een neerslagtekort van meer dan 80 procent gemeten (zie kaartje hieronder). De droogte gaat gepaard met bovengemiddelde wintertemperaturen. Juli was de gemiddelde temperatuur in Sydney 19.8 graden Celsius en dat is 3,4 graden meer dan gewoonlijk. Met de actuele weersomstandigheden stijgt de waarschijnlijkheid op het El-Nino-effect in de komende maanden. Dat zou voor Australië een hete en droge zomer betekenen en een langere droogteperiode.
Nagenoeg het volledige continent heeft te maken met flinke neerslagtekorten. Bron: Bureau of Meteorology (BoM)
Voer wordt over lange afstanden getransporteerd
De Australische staat New South Wales draagt een kwart bij aan de productie van de Australische landbouwproducten. De staat heeft vanwege de droogte een hulppakket van een miljard Australische dollars toegezegd. In juli viel in grote delen van de staat niet meer dan 10 millimeter regen. Veehouders moeten daarom voer in andere delen van Australië inkopen om de dieren te kunnen voeren. Via trein, vrachtwagen of schip wordt voer tot wel 1.500 kilometer getransporteerd. De prijzen voor hooi en gerst zijn enorm gestegen.
Melk- en rundvleesproductie zal dalen
Het aantal geslachte stuks rundvee is in juni duidelijk gestegen. Dit zal doorwerken op de Australische melk- en rundvleesproductie en het zal ook lang duren voor het veebestand weer toeneemt, ook veel vrouwelijke fokdieren zullen immers geslacht moeten worden.
Tekst en foto: gregor Veauthier