De belangrijkste Europese zuivelondernemingen betaalden in februari 2018 gemiddeld een melkprijs van 34,39 euro uit per 100 kg melk. Dat is 1,07 euro minder dan in januari. Vergeleken met de gemiddelde melkprijs van februari 2017 is het nog altijd 82 eurocent, ofwel 2,4 procent meer.
In februari was er bij geen van de zuivelondernemingen een stijgende melkprijs waar te nemen, behalve bij het Ierse Glanbia, maar dat betrof een seizoensbonus die de daling corrigeerde. Voor de overige Ierse ondernemingen is de verlaging van februari de eerste sinds augustus 2017. Van de vier Franse ondernemingen in de melkprijsvergelijking, hadden er twee te maken met een lichte prijsdaling. De andere twee hielden de prijs stabiel. De belangrijkste dalers binnen Europa waren DMK en Müller met 4 en 3,50 euro per 100 kg.
Ook Arla, Dairy Crest, Savencia, A-ware en FrieslandCampina hebben verdere verlagingen aangekondigd. De laatste met 20 eurocent voor maart en 1 euro voor april. DMK heeft aangegeven de prijs stabiel te houden in maart.
Laagste prijs in VS
In de VS daalde de melkprijs echter heftiger. De melkprijs was er tien jaar niet zo laag als in de eerste maanden van 2018. De melkprijs in Nieuw-Zeeland is echter vrij goed. Fontera verwacht in melkjaar 2017/2018 meer uit te betalen dan het gemiddelde van het laatste decennium. Echter verlaagde Fonterra de melkprijs in februari.
Nabetaling 2017 FrieslandCampina
Op basis van de jaarcijfers van 2017 zijn de nabetalingen van FrieslandCampina en Arla ingecalculeerd op 1,29 euro, respectievelijk 1,28 euro per 100 kg. FrieslandCampina betaalde in 2016 3,30 euro na.
Milcobel
Milcobel verlaagde de prijs in februarigering met 20 eurocent per 100 kg en voerde een aantal wijzigingen door in de prijssystematiek. Er worden vaste kosten in rekening gebracht van 75 euro per maand en de kwantiteitstoeslag gaat niet meer op basis van liters melk, maar op basis van kg’s vet en eiwit. Het resulteert in een bonus van 0,75 euro per 100 kg in plaats van 1,41 euro bij 500.000 kg melk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.
Zuivelmarkt
In Europa is weer meer melk geproduceerd in februari na een stijging van vier procent in januari. De grootste absolute groei was er in Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook in de overige belangrijke exportlanden stijgt de productie, met uitzondering van Nieuw-Zeeland waar de weersomstandigheden aan ten grondslag liggen. Op de zuivelmarkt zijn de prijzen voor boter en mager en vol melkpoeder redelijk stabiel gebleven. De kleine schommelingen zijn gevolgens van de hogere productie. De verwachting is dat mager melkpoeder heel lang spotgoedkoop blijft als de interventie niet wordt opgeschroefd.
Elite-melkprijsvergelijking
In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die Zuivel NL maandelijks samenstelt.