Meerdere kruiden, onder meer smalle weegbree, produceren de zogenoemde secundaire metabolieten. Deze metabolieten hebben een remmende werking op de omzetting van ammonium in nitraat door bacteriën in de bodem.
De secundaire metabolieten beïnvloeden ook de ammoniakproductie door de pensbacteriën. Kortom, smalle weegbree zou moeten zorgen voor een betere eiwitbenutting, minder ammoniakemissie en minder uitspoeling van nitraat.
40 procent minder omzetting van ammonium
Bij een proef in een kas met veengrond bleek dat een combinatie van Engels raaigras met smalle weegbree dezelfde hoeveel drogestof produceerde als enkel Engels raaigras en meer eiwit. De potentiële omzetting van ammonium in nitraat bleek 40 procent lager in de proef met Engels raaigras en smalle weegbree. Ammonium spoelt minder snel uit dan nitraat. Met de combinatie lijkt het dus mogelijk nitraatuitspoeling te verminderen.
Meer melkeiwit
In een recent onderzoek kregen koeien in Nieuw-Zeeland een grasmengsel aangeboden met ook klaver, cichorei en smalle weegbree. De koeien produceerden meer melkeiwit en minder stikstof wat ze uitscheidden via mest en urine door de aanwezigheid van de secundaire metabolieten. In Nieuw-Zeeland krijgen melkkoeien door het grasrijke rantsoen echter vaker een overmaat aan eiwit binnen. Echter bevat gras in de veenweidegebieden ook vaak meer eiwit en dus zijn de resultaten uit Nieuw-Zeeland wel degelijk interessant voor melkveehouders in de Nederlandse veenweidegebieden.
Bron en foto: Proeftuin Veenweiden