De door de belangrijkste Europese zuivelondernemingen gemiddeld uitbetaalde melkprijs in april was met 33,03 euro iets lager dan die van maart 2017; 33,23 euro. Ook in maart zakte de gemiddelde prijs ten opzichte van februari. In april 2017 is de melkprijs echter 20 procent hoger dan die van april 2016.
Veel zuivelondernemingen hebben in april dezelfde melkprijs betaald als in maart. Dit lijkt in te gaan tegen de positieve trend op de zuivelmarkt, maar let wel; we kijken hier naar de uitbetaalde melkprijzen in april. Tussen de ontwikkelingen op de zuivelmarkt en de melkprijs bestaat een tijdsgat, mogelijk zal de melkprijs de trend in mei en juni volgen. Anderzijds, bij Arla en FrieslandCampina is dat nog niet direct terug te zien.
Arla daalde in mei met een euro per 100 kg en houdt de prijs voor juni ongewijzigd. In mei hield FrieslandCampina de prijs ongewijzigd, maar in juni komt er 0,75 euro per 100 kg bij. Danone betaalde per 100 kg 80 cent meer in april. De overige Europese zuivelondernemingen hielden de prijs gelijk of daalden licht. Het Britse Dairy Crest daalde het hardst met 1,90 euro per 100 kg melk. Deze daling is vanwege een seizoensheffing en werd al aangekondigd.
Productie gestabiliseerd
De Europese melkproductie stabiliseerde in april nadat die zakte in maart. Intern zijn de verschillen echter aanzienlijk. In de belangrijkste landen, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland daalde de productie. Productiestijgingen waren er in Polen, Italië, Nederland en Ierland.
Wereldwijde prijsontwikkelingen variëren
Buiten Europa kondigde Fonterra een verhoging van de voorschotmelkprijs aan met 1,64 euro per 100 kg 32,84 euro en een berekende melkprijs voor het nieuwe melkjaar (vanaf juni) van 34,57 euro. In de VS daalde de gemiddelde prijs van 15,81 in maart naar 15.22 dollar in april per ‘hundredweight’ wat neer komt op anderhalve euro per 100 kg. De melkproductie in de VS groeit al even, in zowel maart en april was de groei twee procent. In Nieuw-Zeeland was er vooral in maart forse productiestijging. In april kwam de productie in Argentinië en Uruguay weer op peil.
Elite-melkprijsgrafiek
In de melkprijsgrafiek is voor het eerste de lijn van het Duitse DMK te zien. Na de fusie van DOC met DMK, zijn de door DOC uitbetaalde melkprijzen met terugwerkende kracht uit de Europese melkprijsvergelijking gehaald. In de Elite-melkprijsgrafiek is DMK ervoor in de plaats gekomen. De DOC-leveranciers ontvangen nu immers die prijs. Pas na twee maanden ontstaat een grafiek, zodoende is die pas nu voor het eerst zichtbaar. In mei en juni betaalt DMK 33 respectievelijk 34 eurocent per kg. In maart was het 31,8 cent en in februari 31,3. Daarmee bleef DMK achter bij het gemiddelde in Duitsland en Europa.