Gezondheid

Melk(vervanger) en kalverstarter voeren

Tijdens de achtste editie van het ‘calf and heifer VIP event’, georganiseerd door de Amerikaanse diervoederfabrikant Purina Animal Nutrition, onderdeel van de coöperatie Land o’Lakes, kwamen tips aan het licht voor het voeren van melk(vervanger) en starterbrok aan kalveren. Een opsomming:

  • Het kost een kalf 85 procent minder tijd om twee liter melk uit een emmer te drinken dan direct van de uier. Ook van een drinkspeen drinkt een kalf 35 procent sneller dan van de uier.
  • Voeren met een fles met speen helpt bij het vertragen van de passage, daarmee neemt de speekselproductie toe. Dat zorgt voor het toevoegen van enzymen die bijdragen aan het verteren van vet en eiwit.
  • Het vertragen van de melkopname helpt met het overgaan van de vertering van de darm naar de lebmaag. Daar worden nutriënten makkelijker opgenomen.
  • Het gat in de speen moet een niet te grote diameter hebben. Als het wel te groot is, doet dat het doel van voeren met een speen teniet. Dit betekent dat kunstspenen met vervangen moeten worden als het gat te groot wordt.
  • Neem een nieuwe kunstspeen als die melk lekt als je hem op de kop houdt.
  • ‘Volle emmer syndroom’ lijkt voor te komen als er doorgaans teveel kalverstarter in de emmer zit. Een pasgeboren kalf zal niet of nauwelijks starter opnemen, daarom moet er geen of bijna geen starter in de emmer zitten.
  • De emmer voor kalverstarter moet ondiep zijn, dat voorkomt teveel voeren en dus verspilling. Het zet de kalveren ook aan tot vreten, omdat ze hun kop minder snel in een diepe emmer steken dan in een ondiepe. Met hun kop in een diepe emmer zien ze immers hun omgeving niet.
  • Het ‘lege emmer syndroom’ kan ook voor komen bij oudere kalveren. Als er doorgaans te weinig voer is voorradig is voor de kalveren zal dat leiden tot te snel vreten direct na het voeren wat kan resulteren in verteringsstoornissen.
  • Gebruik voor de kalveren wateremmers met lichte heldere kleuren. Zo ziet de gene die voert goed of het water schoon is. Bij zwarte of donkergekleurde emmers is het veel moeilijker te zien als er vervuiling op de bodem ligt.
  • Maak een afscheiding tussen de water- en de voeremmer. Uit een experiment van Purina blijkt dat een afscheiding (van multiplex of kunststof bijvoorbeeld) de gemiddelde dagelijkse opname verhoogt met 130 gram.

Bron: Dairy Herd Daily

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?