De melkprijs die de Europese zuivelondernemingen in maart dit jaar uitbetaalden was gemiddeld 33,23 euro per 100 kg exclusief toeslagen en nabetalingen. In februari was die prijs met 33,44 euro iets hoger. Ten opzichte van maart 2016 ligt de prijs 18,2 procent hoger.
De lichte daling van de gemiddeld betaalde melkprijzen, wijdt de internationale melkprijsvergelijking aan seizoensinvloeden. De voorspelling is dat er de komende maanden weinig verandert. FrieslandCampina en de Franse zuivelbedrijven hebben aangekondigd de prijs in april en mei niet te wijzigen. Arla kondigde een daling aan van 1,20 euro in april en een euro in mei. Het Britse Dairy Crest zal vanaf juni de prijs verlagen, hoewel het bedrijf toezegde dat de prijs ongewijzigd zou blijven. Desalniettemin haalt de verslechterde stand van de pond de melkprijs met een half eurocent omlaag. Vanaf maart is in de melkprijsvergelijking de prijs van Hochwald, met ook een fabriek in Bolsward, opgenomen.
Veel handhavers
Uit de melkprijsvergelijking van maart 2017 is op te maken dat veel zuivelondernemingen de prijs gehandhaafd hebben, er zijn enkele zwakke stijgers en enkele zwakke dalers. Met 0,9 en 2,2 cent per kg zijn Lactalis (F) en Glanbia (IRL) de belangrijkste dalers. Stijgingen waren te zien bij Arla en FrieslandCampina. Vandaar dat de gemiddelde lijn in de melkprijsgrafiek van Elite, met vier zuivelaars, iets oploopt tegen de Europese trend in.
Productiestijging in VS
Behalve in de VS, steeg ook de melkaanlevering bij de fabrieken in Polen en Nederland. In de andere Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk daalde de productie. De Europese melkaanlevering daalde vijf procent in maart. Ook in Oceanië en Zuid-Amerika daalt de productie al even.