Twee jaar geleden liepen veel agrariërs in Noord-Nederland veel schade op door de muizenplaag. Complete graspercelen kleurden zwart. Er zijn signalen die duiden op een nieuwe plaag. Welke maatregelen kun je treffen?
In de laatste uitgave van Elite zetten de broers Siemen en Johannes Smink met 160 melkkoeien op twee locaties in het Friese Sondel, uiteen hoeveel schade de muizen hen in 2014 berokkenden, wat ze toen hebben gedaan en vooral, wat ze ervan hebben geleerd.
Op één van de bedrijfslocaties hebben de broers 48 hectare zandgrond. Daar telen ze ook 23 hectare mais. Bij de andere locatie ligt 75 hectare knipklei op veen, allemaal grasland. De muizen hielden er flink huis. Al met al berokkenden de muizen de broers een schadepost van zo’n 40.000 euro. Driekwart daarvan vanwege niet verkocht ruwvoer dat ze normaal over hebben.
Niet doorzaaien
Ook in vakblad Elite:
Melkrobots: tijdvreters opsporenGeluk bij een ongeluk was dat 12 hectare die ze toch al opnieuw wilden inzaaien zwaar getroffen werd. Deze vernieuwing berekenen ze niet tot de schade. De taxateur adviseerde nog eens 52 hectare door te zaaien, maar dat deden de broers niet. Achteraf een goede zet, want door het droge voorjaar van 2015 was het resultaat tegengevallen.
Ruw as onder 100
Door tussentijdse maatregelen in het graslandmanagement wisten de broers het gehalte ruw as in de graskuil onder de 100 te houden. Hoe ze dat voor elkaar kregen, en welke maatregelen ze op bedrijfsniveau nemen als de muizen weer komen, lees je in Elite (februari/maart 2017).