Wereldwijd is de kostprijs voor een kg melk gedaald in 2015 ten opzichte van 2014. Dat komt enerzijds doordat melkveehouders in het tweede crisisjaar goed bleken te zijn in het verlagen van de kosten, anderzijds door de veranderende wisselkoersen.
Het vanuit Duitsland opererende IFCN berekende de wereldwijde kostprijs per 100 kg ECM (energy corrected milk, 4 procent vet, 3,3 procent eiwit). IFCN verzamelt de gegevens van 146 bedrijven in 52 landen. De gemiddelde kostprijs daalde van 46 USD in 2014 naar 40.5 USD in 2015. Er is dus 5,5 dollarcent per kg ECM afgegaan. De Euro was gemiddeld 1,32 dollar (USD) waard in 2014, in 2015 slechts 1,10.
De gemiddelde daling van de melkprijs was echter groter dan de kostendaling. In driekwart van de landen waar IFCN resultaten van melkveebedrijven analyseert, was het economische klimaat twee jaar lang slecht tot zeer slecht. 75 procent van de bedrijven in West-Europa, Noord-Amerika en in Australië en Nieuw-Zeeland kon volgens IFCN de kosten niet dekken in 2015. In de andere regio’s was dat zo’n 30 procent.
Alle kosten meeberekend
De minste kosten werden gemaakt in Uganda, waar melk een nevenproduct is bij de productie van vlees. De kostprijs voor 100 kg ECM is er 8,5 USD. In Zwitserland waren de kosten het hoogst: 106 USD. In West-Europa variëren de kosten tussen 40 en 55 USD. IFCN berekent de kosten van voor de regio typische bedrijven waar dus een gemiddeld aantal melkkoeien wordt gehouden. Kosten voor eigen arbeid, land en kapitaal worden meeberekend.
In de illustratie is de kostprijs per 100 kg ECM per regio aangegeven (Bron: IFCN).