Algemeen

Duurzaamheids-toeslag van 245 miljoen voor melkveehouders FrieslandCampina

Melkveehouders die lid zijn van zuivelcoöperatie Friesland Campina krijgen een toeslag van in totaal ruim 245 miljoen euro voor hun duurzaamheidsprestaties in 2023.

Van het totaalbedrag wordt ongeveer 190 miljoen euro uitbetaald via de beloningssystematiek ‘Foqus planet duurzame ontwikkeling’. Voor deelname aan een bijzondere melkstroom zoals biologische melk, On the way to Planetproof en VLOG wordt 55 miljoen euro uitbetaald. Gemiddeld gaat het om 2,63 euro toeslag per 100 kg melk.

Dit is de eerste keer dat er uitbetaald wordt via de nieuw systematiek van de Foqus planet-toeslag. Deze wordt gefinancierd door de onderneming, door klanten die betalen voor duurzaamheidsinspanningen en door melkveehouders via een cooperatieve inleg van 60 cent per 100 kg melk.

Foqus planet

Foqus planet duurzame ontwikkeling is bedoeld om inzicht te geven in wat bepaalde duurzaamheidsresultaten opleveren en melkveehouders te motiveren verdere stappen te zetten. Melkveehouders kunnen zelf kiezen welke duurzaamheidsmaatregelen passen bij hun bedrijfsvoering.

“Klanten van FrieslandCampina hebben steeds vaker concrete klimaatdoelstellingen. Wij zijn een partner voor ze om deze doelstellingen te kunnen realiseren”, aldus Mireille Einwachter, chief sustainability officer van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Met de beloningssystematiek kunnen zij duurzaamheidsprestaties ook transparant maken voor klanten. Dat interesse van grote bedrijven om bij te dragen aan duurzaamheidsmaatregelen op melkveehouderijen blijft toenemen blijkt uit samenwerkingen van Friesland Campina met onder andere Mars, Mondelēz, Danone, Nestlé en McDonald’s

Foqus planet duurzame ontwikkeling beloont resultaat op negen duurzaamheidsindicatoren binnen vier thema’s: diergezondheid en -welzijn, klimaat, biodiversiteit en weidegang. Per duurzaamheidsindicator kunnen melkveehouders zien wat een resultaat financieel oplevert, met een maximale toeslag van 3,50 euro per 100 kg melk bij een maximale score op alle indicatoren.

Bron en foto: FrieslandCampina

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?